Microsoft 365 Bakali koln jdelna koln zpravodaj Instagram Facebookr

Literární exkurze Petrkov

Publikováno: 21. června, 2023

20. června 2023 třída prima, čtrnáct žáků sekundy a tři žákyně z vyššího gymnázia za doprovodu paní učitelky Markéty Fabešové, Marty Veselé Jirousové a Ivany Bártů odjeli autobusem do obce Petrkov. Původní program měl začít s Petrem Novotným v literární kavárně v Havlíčkově Brodě, ale kvůli nemoci jeho dětí se neuskutečnil.
Program v Petrkově začal promítáním dokumentu o životě francouzské básnířky Suzanne Renaud a básníka a grafika Bohuslava Reynka. Z filmu jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o jejich životech. Suzanne se narodila ve francouzském Lyonu, zatímco Bohuslav v československém Petrkově. Poznali se díky Suzannině sbírce básní Ta vie est là, kterou chtěl Reynek přeložit. O tři roky později se v kostele svatého Josefa v Grenoblu vzali. V letech 1928 a 1929 se jim narodili synové Daniel a Jiří. Rodina Reynkových žila střídavě ve Francii a Československu až do roku 1936, kdy se natrvalo usadila v Petrkově.
Program pokračoval prohlídkou domu, kde zrovna probíhala krásná výstava obrazů. Na zahradě nás čekal další program v podobě pracovního listu a rozvěšených papírků s verši obou básníků, díky kterým jsme si prohlédli celou nádhernou zahradu. Dokonce jsme v ní potkali i srnku! Po zhodnocení výsledků úkolů jsme opět nasedli do autobusu a přejeli do Havlíčkova Brodu na rozchod. Do Telče se všichni vrátili v pořádku a plní dojmů.
Žofie Čeřovská, sekunda

« z 2 »

Gymnázium Otokara Březiny
a Střední odborná škola Telč
Hradecká 235, 588 56 Telč
+420 567 584 551

Naše stránky používají jen nezbytně nutná technická cookies.