Microsoft 365 Bakali koln jdelna koln zpravodaj Instagram Facebookr

Po stopách Otokara Březiny – Jaroměřice nad Rokytnou

Publikováno: 13. října, 2023

Jako každý rok, tak i letos, se studenti septimy a 3.A zúčastnili exkurze do Jaroměřic nad Rokytnou, aby navštívili hrob a muzeum básníka Otokara Březiny, jehož jméno nese naše gymnázium, a zdejší zámek, který je vyhlášenou barokní perlou Vysočiny.
Exkurzi jsme započali 6. října 2023 v ranních hodinách hromadnou návštěvou hřbitova, kde jsme k hrobu Otokara Březiny položili květinu a zapálili svíci, jako vzpomínku na tohoto velkého básníka. Dále následovala prohlídka muzea spojená s prohlídkou zachovalého Březinova bytu, kde Březina od počátku 20. století až do své smrti roku 1929 žil a tvořil. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o jeho mládí, studiu nebo způsobu života.K vidění zde byl i velký počet výtvarných děl Březinova přítele Františka Bílka, který zhotovil i alegorickou sochu pro básníkův hrob, nebo i například křeslo, které Otokaru Březinovi věnoval další z jeho přátel a snad největší český spisovatel Karel Čapek.
Po prohlídce muzea jsme se vydali na jaroměřický barokní zámek, kde jsme se si užili prohlídku honosných vnitřních prostor, včetně obytných místností, tanečního sálu nebo čínského čajového salónku.
Jelikož do odjezdu zbývalo ještě dost času, někteří studenti si tyto chvíle zpříjemnili procházkou zámeckým parkem vybudovaným jak ve francouzském, tak v anglickém stylu. Jiní zbývající čas využili k polednímu občerstvení.
Návrat, stejně jako celý program proběhl díky paní učitelce Volavkové a panu učiteli Kopečnému hladce a všichni včetně učitelského doprovodu se vrátili plní nových dojmů.
Jan Kresa, Vojtěch Novotný, septima

Gymnázium Otokara Březiny
a Střední odborná škola Telč
Hradecká 235, 588 56 Telč
+420 567 584 551

Naše stránky používají jen nezbytně nutná technická cookies.