Microsoft 365 Bakali koln jdelna koln zpravodaj Instagram Facebookr

Exkurze do Německa

Publikováno: 26. října, 2023

Celkem 44 studentů z 3. A, 4. A, septimy a oktávy si zpestřilo podzimní sychravé dny poznávacím zájezdem do sousedního Německa. Exkurze proběhla ve dnech 16.–19. 10. 2023 a byla zaměřena na historii a současnost hlavního města Berlína, dále Drážďan a Postupimi.

První zastávka proběhla v DRÁŽĎANECH, hlavním městě Saska, kde jsme mohli obdivovat mimo jiné historický areál barokního komplexu Zwinger či legendární opravený chrám Frauenkirche. Po cestě do Berlína si pak studenti mohli prohlédnout vodní lovecký zámek saských kurfiřtů MORITZBURG, jednalo se o kratší pěší prohlídku v atraktivním prostředí okolí zámku a míst natáčení slavné pohádky „Tři oříšky pro Popelku“.

Další den zájezdu byl opět nabitý bohatým programem – město POSTUPIM, ZÁMEK A PARK SANSSOUCI – perla světového kulturního dědictví UNESCO, ZÁMEK CECILIENHOF – zde šlo především o připomínku Postupimské konference v roce 1945.

Poté se studenti přemístili k tzv. „MILITÄRISCHES HISTORISCHES LUFTWAFFENMUSEUM DER BUNDESWEHR“, jedná se o areál bývalého vojenského letiště v Gatowě, ve kterém vznikla zajímavá expozice o historii a současnosti německého vojenského letectva, nacházejí se zde také velmi cenné exponáty z první a druhé světové války.

Poslední zastávkou tohoto dne byl OLYMPIJSKÝ STADION v Berlíně Z ROKU 1936.

Program třetího a zároveň závěrečného dne probíhal až do podvečerních hodin přímo v Berlíně. Studenti měli možnost zhlédnout a navštívit mnoho zajímavých míst, památek, památníků, budov, z nichž zde uvádíme nejvýznamnější z nich.

REICHSTAG – budova německého parlamentu, řeka Spréva a blízké okolí Brandenburské brány.

CHECKPOINT CHARLIE – prostor bývalého hraničního přechodu mezi východní a západní částí města, který fungoval v letech 1961–1989, názorná prezentace historie studené války a historie Berlínské zdi.

TOPOGRAPHIE DES TERRORS – prohlídka dokumentačního centra Topografie, jedná se o památník obětí druhé světové války a o dějiny nacistického teroru.

Areál Říšského kancléřství a podzemní bunkr A. Hitlera. Právě zde si skupina připomněla i historické okamžiky ze 14.–15. března 1939, které rozhodly o ztrátě samostatnosti Československé republiky.

Třída Unter den Linden, Berlínská radnice, náměstí Alexanderplatz či televizní věž Fernsehturm.

V úplném závěru měli všichni možnost nakupovat v obřím nákupním centru Alexa.

Všechny návštěvy a prohlídky výše uvedených míst byly doprovázeny poutavým a poučným výkladem pana průvodce Rudolfa Kadlece, který nás seznamoval nejen se zajímavou a poměrně tragickou historií Německa, především ve 20. století. Zabývali jsme se i průběhem a výsledky obnovy celé země po druhé světové válce a po sjednocení Německa v roce 1990, která v podstatě probíhá dodnes.

V tomto kalendářním roce nás čeká ještě výlet do předvánoční Vídně.

M. Fischerová, H. Kovářová, L. Lojková

 

 

 

 

 

 

Gymnázium Otokara Březiny
a Střední odborná škola Telč
Hradecká 235, 588 56 Telč
+420 567 584 551

Naše stránky používají jen nezbytně nutná technická cookies.