Microsoft 365 Bakali koln jdelna koln zpravodaj Instagram Facebookr

Festival filmů JSNS 2024

Publikováno: 22. dubna, 2024

Letošní Festival filmů společnosti Člověk v tísni proběhl na naší škole ve dnech 17. 4. a 18. 4. 2024 ve spolupráci se Spolkem Javořice. Studenti si mohli vybrat ve dvou dnech ze tří filmů, které se dotýkaly zásadních lidskoprávních témat. Po zhlédnutí filmu následovala beseda s odborníkem na danou problematiku. Letošními hosty se stali Rebeka Lánská (studentka 3. ročníku blízkovýchodních studií na FFUK) a organizátor festivalu Ing. Jiří Pykal (místopředseda Spolku Javořice). Letošního ročníku se zúčastnilo 153 studentů. Touto cestou bychom chtěli poděkovat organizátorům festivalu za zprostředkování zajímavých filmů.   
Mgr. Radek Kopečný

Blok krátkých dokumentů o Afghánistánu

Téma filmů: nedemokratický režim, Talibán, ženská práva, migrace

Znovu u moci, Anders Hammer | Norsko |

Samozvaná vláda Tálibánu se ohání rovnými právy pro všechny obyvatele Afghánistánu, realita je však jiná. Ženy, které v Kábulu bojují za právo na vzdělání nebo možnost pracovat, nasazují vlastní život. 

Kábul v srdci, Caroline Gillet, Denis Walgenwitz | France | 2023 

Animovaný film zachycuje několik měsíců po událostech, které s hrůzou sledoval celý západní svět. Krátký snímek je podtržen autentickým audiodeníkem dvou mladých žen, které se snaží hledat naději ve světě, jenž se jim ze dne na den roztříštil na kusy.

Nevyhasneme, Alisa Kovalenko | Francie, Polsko, Ukrajina  | 2023  

Ve vesnici na Donbasu se odehrává příběh pětice teenagerů, kteří stojí před životní volbou výběru dalšího vzdělání. Sní o odchodu z válečné zóny a poznávání světa, jemuž nevládnou svištící střely.

Rahčan – Ella se bouří, Anne Marte Blindheim | Norsko | 2022 

Film, který získal „cenu studentské poroty“, zachycuje občanskou neposlušnost původního obyvatelstva Norska.

„Především nás ale inspirovala všudypřítomná naděje a pevné odhodlání bránit svou minulost, přítomnost i budoucnost. Náš celkový dojem umocnilo pohlcující audiovizuální zpracování podporující Sámskou kulturu, tradice a ztotožnění se s příběhy a emocemi hrdinů.

Gymnázium Otokara Březiny
a Střední odborná škola Telč
Hradecká 235, 588 56 Telč
+420 567 584 551

Naše stránky používají jen nezbytně nutná technická cookies.